Létesítmény energetikus

Képzés megnevezése

Létesítmény energetikus

Ágazat megnevezése

Épületgépészet

A képzés bemutatása

A létesítmény energetikus olyan épületgépész technikus, aki nagyobb létesítmények (társasházak, szállodák, területi hőközpontok stb.) megvalósításakor a kiviteli tervdokumentáció alapján felügyeli a megfelelő energetikai berendezések és mérők szakszerű beépítését.

Elvégzi az energetikai berendezések, mérőeszközök és az energiafelügyeleti rendszer beüzemelését.

Kiértékeléseket készít a próbaüzem eredményei alapján, majd elvégzi a berendezések finomhangolását.

Egy komplex energetikai rendszereket tartalmazó létesítmények esetén elkészíti az energetikai üzemeltetési és karbantartási ütemtervet, majd a terveknek megfelelően ellátja az üzemeltetési feladatokat, megszervezi és irányítja a karbantartási munkálatokat.

Üzemelteti az energiafelügyeleti rendszert és ütemezett elemzéseket és kiértékeléseket készít a megtermelt energia mennyiségéről, illetve a létesítmény energiafelhasználásáról, majd energiaoptimalizálási javaslatokat ad az érvényben lévő jogszabályok, előírások betartásával.

A feladatai ellátásához a képzés során komplex ismeretekre tesz szert víz, a vízgőz, az éghető gázok, az oxigén, a hidrogén, a technológiai gázok és az egyéb fosszilis tüzelőanyagok alkalmazási területeivel, s azok fizikai és kémiai jellemzőivel, azokból kinyerhető energia felhasználásával.

Megerősíti a tüzeléstechnikai ismereteit, melyeket a munkája során mind a lakossági, mind az ipari jellegű energiafelhasználással kapcsolatos elszámolási folyamatokban alkalmazza.

Átfogó és alapos képet szerez a megújuló energia előállításával, termelésével kapcsolatban, s gyakorlatot szerez az épületfizikai jellemzőket befolyásoló tényezőket mérési technológiáiban.

Jelentkezés feltétele

érettségi végzettség,

Szakmai előképzettség:

Épületgépész technikus (5 0732 07 01)
Épületgépész technikus (54 582 01)

Képzés időtartama

 400 óra

Amennyiben a szakképesítéshez kapcsolódó munkakörben dolgozik a jelentkező, a jogszabályban megengedett előzetes tudás-szintfelmérő alapján a képzés óraszáma csökkenhet.
A pontos képzési óraszám a jelentkező előzetes tudásszint felmérését követően kerül meghatározásra.

A képzés tervezett indítása

(Képzéseinket minimum 10 fő esetén indítjuk. Megfelelő számú jelentkező hiányában a tanfolyam tervezett indítása későbbi időpontra változhat!)

Vizsga

A képzés elvégzéséről a Felnőttképzési Adatszolgáltatási Rendszerből kinyomtatott „Tanúsítványt” kap a résztvevő.

Szakmai vizsgára – a Tanúsítvány birtokában – akkreditált vizsgaközpontba lehet jelentkezni, amelynek szervezését vállaljuk.

Képzés díja

260.000,- Ft

Az előzetes tudásszintfelmérés alapján a képzés időtartama és díja csökkenhet.

További információ kérhető

Hollósy László 06 20 773 4091, hollosyl@sztav.hu