Milyen OKJ-t érdemes tanulni

Milyen OKJ-t érdemes tanulni

  Az egyetemi felvételi nem mindenkinek sikerül és egyébként sem mindenki szeretne egyetemre jelentkezni. Ilyenkor tökéletes megoldás az OKJ képzés, amivel nagyon jó szakmákat sajátíthatsz el. A pályaválasztás vagy karrier váltás előtt állók gyakran felteszik maguknak a kérdést: milyen OKJ-t érdemes tanulni?

Ha Te is azon tűnődsz, hogy milyen képzést érdemes választani, akkor a következő szempontokat mindenképpen mérlegeld


1. Milyen terület érdekel

Az, hogy milyen terület, milyen szakma érdekel a legjobban, nagyban mehatározza, hogy Neked milyen OKJ-t érdemes tanulni. 

Egy kézenfekvő, mégis gyakran elhanyagolt szempont. Az OKJ képzés választásánál ugyanis gyakran figyelembe sem veszik az emberek, hogy mit is akarnak igazán tanulni. Inkább az dönt, hogy melyik szakma fizet jól. 

Ami fontos szempont persze, de a kettőt érdemes párhuzamosan kezelni. Mert ahhoz, hogy a szakmádban igazán sikeres legyél és később jól keress vele, kell, hogy szeresd is. 

Hiába próbálsz elhelyezkedni a turizmus területén, ha Téged igazából a faipari képzések érdekelnek, és mindig is nagyra becsülted az asztalosok munkáját. És te is szeretnél valami maradandót alkotni. 

A szakmákat sokszor inkább társadalmi vagy a családból érkezett nyomás hatására választjuk ki. De nagyon fontos, hogy vedd figyelembe, mi az, ami Téged is igazán érdekel. 

2. Melyek a piacképes szakmák

Nagyon fontos szempont, hogy piacképes OKJ szakmát tanulj. Az érdeklődési területeden belül válaszd ki, hogy mik azok a szakmák, amire van kereslet.

Több honlap, álláskeresési weboldal és egyéb csatorna felhívja az emberek figyelmét azokra az ágazatokra, amely éppen munkaerőhiánnyal küzd. Ezeket mindenképpen érdemes nyomonkövetni. Hiszen fontos, hogy a szakma elvégzése után legyen lehetőséged könnyen elhelyezkedni.

3. Melyek a jól fizető szakmák

A várható fizetések mértéke sokat számít. 

Nem szabad elfelejteni, hogy a fizetések sok tényezőtől függnek:

  • az ország melyik régiójában szeretnél elhelyezkedni
  • mekkora tapasztalattal rendelkezel
  • beosztotti pozíciót keresel vagy vállalkozást indítanál
 

Ezért a hosszabb távú célokat is érdemes átgondolni, mielőtt döntenél, hogy milyen OKJ-t kellene tanulnod. 

4. Magyarországon vagy külföldön szeretnél-e elhelyezkedni

Sok fiatal már egészen korán eldönti, hogy az OKJ képzés elvégzése után szeretne külföldön tanulni. Ki rövidebb, ki hosszabb távon gondolkodik.

A tanfolyamra való jelentkezés előtt ezért mindenképpen nézd át, hogy a kiszemelt képzésre mekkora kereslet van az adott országban. Ez is döntő tényező lehet a kérdésben, hogy milyen OKJ-t érdemes tanulni. 

A SZTÁV Felnőttképző segít, hogy megtaláld a Számodra legjobb OKJ képzést, felnőttképzést

Amennyiben a műszaki OKJ képzések érdekelnek, nézz szét bátran a SZTÁV Felnőttképző kínálatában

Többek között olyan népszerű szakmákat sajátíthatsz el, mint 

 

Főként a gépészet, az elektronika, a faipar, a mezőgazdaság és az építőipar területén találsz gyakorlatorientált OKJ tanfolyamokat. A választott képzésben mindent megtanítunk Neked, ami ahhoz kell, hogy sikeres legyél a szakmádban. 

Sok sikert kívánunk Neked a tanuláshoz!